De vervuiler betaalt

Het principe ‘de vervuiler betaalt’ is een bekend principe in het bedrijfsleven om milieuvervuiling te voorkomen. De kosten voor de compensatie voor de vervuiling of het opruimen van vervuiling worden gedragen door de vervuiler. Dat principe geldt ook voor ons lichaam. We zijn ons daar niet altijd van bewust. Als we ons lichaam vervuilen zonder de vervuiling voldoende op te ruimen, worden we ziek.

Voeding

Bij de vertering van voeding kan ons lichaam hiervan een deel gebruiken. Wat overblijft, zijn afvalstoffen die we uit ons lichaam verwijderen via de ontlasting. De stoffen die we wel kunnen gebruiken, worden opgenomen in de darmen. De zuurstof in de lucht dient ook als een soort voedingsstof. Om bijvoorbeeld onze spieren te kunnen gebruiken, hebben we onder andere koolhydraten in de vorm van glucose en zuurstof nodig. De koolhydraten worden omgezet in water en koolstofdioxide (CO2). Bij deze omzetting komt veel energie vrij voor de beweging van onze spieren. Het water verlaat ons lichaam via de nieren en de blaas. De koolstofdioxide ademen we uit via onze longen. Net als bij een auto waar onderdelen bij het gebruik slijten, gaan onze cellen kapot na verloop van tijd. Deze kapotte cellen moeten worden vervangen. Zo blijft ons lichaam zich steeds vernieuwen. Zou ons lichaam dat niet doen, dan blijven er op den duur geen goed werkende cellen meer over.

Afval

De vertering van voeding is een ingewikkeld proces. En bij dat ingewikkelde proces gaat er wel eens iets mis. Soms worden er stoffen uit onze voeding in de darmen opgenomen die we niet kunnen verteren. Soms worden voedingsstoffen die we wel kunnen verteren niet helemaal verteerd. In beide gevallen komen er stoffen in ons lichaam die er voor kunnen zorgen dat we ziek worden. Onze darmen, nieren en huid zorgen voor het afvoeren van de afvalstoffen. Zolang deze organen voldoende van deze afvalstoffen uit ons lichaam verwijderen, is de kans dat we ziek worden kleiner.

Ouderdomsziekten

Voeger was het allemaal veel simpeler. Als je ouder werd, kon je erop rekenen dat je wel een van de ouderdomsziekten als staar, diabetes type 2, Alzheimer, gehoorproblemen, beroerte of reuma zou krijgen.  Ouderdom komt nu eenmaal met gebreken. Op steeds jongere leeftijd krijgen mensen ziekten die eerst alleen bij oudere mensen voorkwamen. Zijn het daadwerkelijk ouderdomsziekten? Het antwoord op deze vraag is “nee”.

Afvalberg

Ons lichaam zal steeds blijven proberen om afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Komen er te veel afvalstoffen in ons lichaam, dan ontstaat een afvalberg. Van deze afvalberg worden we ziek: “de vervuiler betaalt”. Voor het verwijderen van afvalstoffen heeft ons lichaam onder andere mineralen nodig. Deze mineralen zijn van nature aanwezig in bijvoorbeeld tanden, bloedvaten, kraakbeen en botten, de huid en nagels. Raken deze mineralen uitgeput, dan ontstaat er tandbederf, lusteloosheid, reuma, artrose, haaruitval, nier- en galstenen, osteoporose, hoge bloeddruk, staar, doofheid, Alzheimer. En dat zijn nog maar enkele voorbeelden uit een lange rij ziekten die kunnen ontstaan.

Meten is weten

Als je intensief sport, kan het gebeuren dat je spieren verzuren. Afvalstoffen zorgen er dan voor dat je spieren niet goed meer kunnen werken. Niet alleen van sporten verzuurt je lichaam. Ook als je niet gezond eet, verzuurt je lichaam. De verzuring van je lichaam kun je meten. In mijn praktijk gebruik ik een pH-meter voor het bepalen van de zuurgraad van de urine. De zuurgraad (pH) van de urine verandert in de loop van de dag tussen de twee lijnen op onderstaande afbeelding. Een zuurgraad boven 7,0 is basisch, 7,0 is neutraal en onder 7,0 zuur.

Afbeelding. Verandering van de zuurgraad (pH) gedurende de dag.

Ligt de zuurgraad van de urine onder de groene lijn of boven de rode lijn, dan is het zuur-base-evenwicht in het lichaam verstoord. Deze verstoring van de zuurgraad is een aanwijzing voor ophoping van afvalstoffen in ons lichaam. Het herstellen naar een juiste zuurgraad zorgt voor een kleinere kans op ziekten.

Welvaart

De voeding die we nu eten, is anders dan de voeding die een eeuw geleden werd gegeten. Onze welvaart heeft meer en vooral andere producten voortgebracht. We eten steeds meer kant-en-klaar producten. Omdat tijdens het productieproces kleur-, geur- en smaakstoffen verloren gaan, moeten die worden aangevuld. Dat zijn vaak synthetische stoffen. Om de producten langer houdbaar te maken, worden conserveringsmiddelen toegevoegd. Ook deze conserveringsmiddelen zijn vaak synthetisch. Ons lichaam heeft hier moeite mee. Het veranderen van de voeding is een eerste aanzet om jouw ‘afvalberg’ te voorkomen.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 3. Ademen, 4. Voeden, 5. Opruimen, Archief, Therapie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s