Zwanger: maand 2

De eerste maand ben je goed doorgekomen. Soms wat misselijk in de ochtend, maar verder gaat het goed. De wekelijkse gang naar de acupuncturist zorgde ervoor dat je lichamelijk en mentaal meer in balans bent gekomen.

pregnant-377451_1280

Ontwikkeling baby
De baby ontwikkelt zich razend snel in deze tweede maand. Alle belangrijke organen en systemen zoals, hersenen, longen, maag, lever, de bloedvaten en het zenuwstelsel beginnen zich te ontwikkelen.

Jouw ontwikkeling
Het is normaal als jij je erg vermoeid voelt, vaak moet plassen, moet overgeven, meer speeksel in je mond hebt, last hebt van constipatie, maagzuur en indigestie. Daarnaast kun je last hebben van winderigheid, een opgeblazen gevoel hebben, bepaald voedsel niet kunnen uitstaan of er juist veel van eten, soms last hebben van hoofdpijn, soms duizelig zijn en verandering in je borsten voelen.

Soms kun je pijn in de onderbuik voelen of samentrekkingen. Dat heeft te maken met het uitrekken van de uterus door de groei van je baby. Bij veel vrouwen komt ook licht bloedverlies in de vorm van spots voor. Wordt de pijn in de onderbuik erger of neemt het bloedverlies toe, dan kan dat duiden op een naderende miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Houd dit goed in de gaten en ga naar de huisarts als het niet goed voelt.

Niet doen
Nog steeds is het goed om op te passen voor factoren die geboorteafwijkingen kunnen veroorzaken, zoals beschreven bij de eerste maand van de zwangerschap. Denk aan drugs, medicijnen en ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Ook pesticiden op groente en fruit, chemicaliën in voeding en straling kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de baby.

Wel doen
Voor de eerste 12 weken is het aan te raden om een zo constant mogelijk leven te leiden. Nog even een herhaling. Niet te warm, niet te koud. Niet te veel en niet te weinig bewegen. Niet te veel en niet te weinig eten. Niet te veel en niet te weinig slaap. Zorg dat je iedere dag ten minste 8 uur slaapt. Ideaal is 12 uur slaap per nacht. Om het lichaam te ontspannen en beter te slapen, kun je kamillethee drinken. Tijdens de zwangerschap kun je normaal seksueel actief zijn. Aanbevolen wordt om een condoom te gebruiken zonder glijmiddel. Zo heb je minder kans op een bacteriële of schimmelinfectie.

Acupunctuur
Het is verstandig om in deze periode iedere week naar een acupuncturist te gaan om jouw lichaam en geest tot rust te brengen. Zo worden bijvoorbeeld misselijkheid en overgeven vaak met acupunctuur behandeld.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 1. Breinactiviteiten, 2. Rusten en bewegen, 4. Voeden, Archief, Rond de zwangerschap, Therapie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s