Tzatziki is gezond

We zitten midden in de zomer. Het is heerlijk warm. De laatste twee weken is het iets te warm met temperaturen boven de 30 °C. Tijd voor verkoeling. Waar weten ze beter hoe je kunt verkoelen dan in Griekenland. Het land van de tzatziki. Mooi dat een van de grootgrutter het in de aanbieding heeft. Geen € 1,69 maar € 1,39 voor een portie van 300 gram.

Tzatziki

Ingrediënten
Wat zit daar allemaal in de voorverpakte tzatziki? Magere kwark 35%, komkommer 15%, plantaardige olie, yoghurt, uien, wijnazijn, kruiden, zout, suiker, knoflook, zetmeel, specerijen, melkeiwit, guarpitmeel, xanthaangom. En wat zijn de ingrediënten van een origineel recept? 1 grote komkommer, 2 teentjes knoflook, 0,5 liter Griekse yoghurt, 2 eetlepels olijfolie en 1/2 theelepel zout.

Prijsvergelijk

1 grote komkommer (450 gram) € 0,59; 2 teentjes knoflook € 0,13; 0,5 liter Griekse yoghurt € 0,89 en even gemakshalve € 0,19 voor de olijfolie en het zout. De prijs komt dan op € 1,80 voor ca. 1 kg of € 0,18 per 100 gram. Koop je het voorverpakt, dan betaal je € 0,46 per 100 gram. Dat is meer dan 2,5 duurder dan wanneer je het zelf maakt. Dat prijsverschil is wel zo belangrijk als je op de kleintjes let.

Smaakverschil
Over de smaak van de zelfgemaakte tzatziki kan ik kort zijn: veel beter dan voorverpakt. In de voorverpakte tzatziki zitten ingrediënten die er niet in thuis horen. En dat proef je.

Vertering
In de voorverpakte tzatziki zitten te veel ingrediënten. Hoe meer ingrediënten een product bevat, hoe harder onze spijsvertering moet werken. Eenvoudiger voeding smaakt beter en belast onze spijsvertering minder. Waarom dan toch al die toevoegingen? Het gaat om het maskeren van de mindere kwaliteit en om het verhogen van de houdbaarheid.

Teveel
De voorverpakte tzatziki bevat 50% magere kwark en komkommer. De zelfgemaakte tzatziki bevat ongeveer 95% yoghurt en komkommer. Een erg groot verschil. In plaats van yoghurt en komkommer krijg je magere kwark, uien, wijnazijn, kruiden, zout, suiker, zetmeel, specerijen, melkeiwit, guarpitmeel en xanthaangom.

Overbodige toevoegingen
Enkele overbodige toevoegingen vallen in het rijtje op. Als eerste de suiker. Wij zijn gek op suiker. Wij zijn verslaafd aan suiker. Wij eten meer als er suiker met vet in een product wordt gecombineerd.

Xanthaangom staat ook bekend onder E-nummer E415. Deze stof krijgt binnen het stoplichtsysteem van Corinne Gouget de kleur oranje. Guarpitmeel staat bekend onder E-nummer E412; ook met de kleur oranje. Van E412 weet ik dat het mijn lichaam geen goed doet; ik krijg er uitslag van. Beide stoffen wil je liever niet in je voedingsmiddel hebben.

E-nummer zijn door de Europese unie goedgekeurde toevoegingen aan voedingsmiddelen. Onschuldig zijn ze niet altijd. Wil je meer weten over E-nummer, dan raad ik het boek ‘Wat zit er in uw eten?’ van Corinne Gouget aan.

Vers is gezonder
Maak je een voedingsmiddel zelf, dan weet je wat er inzit. Gemaakt van verse producten is het beste. Ook het zelf maken van levert voldoening op.

Verkoelend
Als het warm is, denken we vaak dat we iets koels moeten drinken of eten. Frisdrank met ijs heeft het tegenovergestelde effect. De koude drank maakt de maag koud. Ons lichaam wil die maag opwarmen, zodat het goed kan functioneren en schiet daar in door. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde gezien heeft ieder voedingsmiddel een thermische kwaliteit. Zo gebruiken we het kruid kaneel in de winter om warm te worden. Kruidnoten in de zomer zal ik niet eten.

De bestanddelen van de tzatziki hebben hun eigen thermische kwaliteit. Yoghurt is koud, komkommer is koud, knoflook is heet en zout is koud. Het originele recept van de tzatziki is dus verkoelend, ook al komt het niet uit de koelkast.

Eet smakelijk! Maar alleen als het warm weer is.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 4. Voeden, Archief en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s