Wreed hoge hakken

Wie mooi wil zijn, zal op hoge hakken moeten lopen. En die hakken worden steeds hoger; 10 centimeter is tegenwoordig niets. Is het je wel eens opgevallen dat alleen vrouwen op hoge hakken lopen? Mannen blijven buiten schot. Die weten wel waarom ze dat niet doen.

Hoge hakken

Vrouwelijke schoonheid
Iedere vrouw wil er aantrekkelijk uitzien. In de zeventiende eeuw bijvoorbeeld waren de schoonheidsidealen licht haar en donkere ogen of precies andersom, amandelvormige ogen, lange gekrulde wimpers, een moedervlek boven de lip, kuiltjes in de wangen, een bleke huid en sproeten. Daar had je zelf weinig invloed op. Om jezelf als vrouw aantrekkelijk te maken, heb je ook andere mogelijkheden. Je kunt je op een bepaalde manier kleden. Korte rok, of lange jurk met een fraai decolleté, blote buik. Ook blond, lang haar, fraaie make-up en bijpassend schoeisel.

Langnek
Op de een of andere manier lijken we aantrekkelijker als we langer zijn. Wat dacht je van een nek die wel tot 25 centimeter lang is? Bij de Kayan-stam in Thailand is het mogelijk. Daar wordt de nek langer gemaakt door steeds meer ijzeren ringen om de hals te plaatsen. Hier heeft dat geen vaste voet aan de grond gekregen. Zou het komen omdat je ribben kunnen breken, je je hoofd niet meer kunt draaien, je alleen nog door een rietjes kunt drinken, je hals kan breken als de ringen eraf worden gehaald?

Spitsvoet
Wat denk je van lotusvoetjes? Bij Chinese vrouwen werden de voeten omwikkeld waardoor ze meer in het verlengde van het been kwamen, mooi uitlopend in een punt. Alleen jammer dat het voetbinden erg pijnlijk is, dat de voeten opzwellen en gaan ontsteken en dat je dan niet meer kunt lopen. Gelukkig is deze praktijk aan het begin van de vorige eeuw verboden.

Pumps en naaldhakken
Met pumps en naaldhakken gaan we tegenwoordig zeker een stukje de hoogte in. Opvallend aan deze schoenen zijn de smalle voorvoet, waarbij de kleine en de grote teen naar elkaar worden geklemd. Dat lijkt wel op de lotusvoet! Zo zit je de hele dag met samengeknepen tenen in je schoenen. En je moet voorzichtig balancerend op die hoge hakken over straat. Dat leidt vaak tot gestuntel en vermaak.

Hallux falgus
Als je jaren op hoge hakken loopt of schoenen draagt met een smalle punt, gaan je voeten op den duur afwijkingen vertonen. Een bekend verschijnsel is de hallux falgus. De grote teen wijst meer naar buiten dan naar voren zoals het hoort. Je ziet dan een knobbel bij de grote teen aan de binnenkant van de voet. In het begint is het niet pijnlijk, maar dat kan veranderen als de stand schever wordt. De kans op een bursitis, een ontsteking van de slijmbeurs die het teengewricht moet smeren, wordt groter.

Hoge hakken
Hoge hakken zorgen dat je voeten in een onnatuurlijke houding komen te staan. Hierdoor kunnen je tenen breken, je enkels verzwikken en kun je hamertenen krijgen. De kans op artrose van de knie wordt tweemaal hoger, je lichaamshouding wordt anders die klachten aan je rug tot gevolg hebben. De bloedvoorziening van de tenen wordt verstoord, waardoor deze afwijkingen kunnen gaan vertonen zoals kalknagels.

hoge hakken en lichaamhouding

Maar je hebt er wat voor over om je silhouet te verlengen waardoor je er elegant en sexy uitziet. Het blijven wreed hoge hakken.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 2. Rusten en bewegen, Archief, Therapie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s