EFT en meer

Het is al weer acht jaar geleden dat ik voor het afstuderen als acupuncturist een scriptie heb geschreven over de behandeling van psychisch aandoeningen met acupunctuur en EFT. EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. In die tijd was EFT in Nederland nog weinig bekend en eigenlijk al weer op zijn retour. De laatste jaren is deze techniek met een comeback bezig. Dat is mede te danken aan Bruce Lipton die het boek ‘Biologie van de overtuiging’ heeft geschreven.

Omgeving of erfelijkheid
Kortgezegd gaat Bruce Lipton ervan uit dat ons gedrag meer wordt gestuurd door de omgeving dan door onze genen. Jarenlang is men ervan uit gegaan dat de genen, die ons erfelijk materiaal bevatten, grotendeels bepalen wie we zijn. In de geneeskunde kom je nog steeds stromingen tegen die alleen op zoek zijn naar de genetische achtergrond van aandoeningen om vandaaruit een goedwerkend medicijn te ontwikkelen. Iedereen kent wel de 80-20 regel. Bruce Lipton nijgt meer naar 80% omgeving en 20% genen. Deze opvatting begint steeds meer gemeen goed te worden. Als de omgeving zo’n grote invloed heeft, dan kun je je welbevinden ondanks je genetische aanleg beïnvloeden en dus veranderen.

Klopacupunctuur
Bruce Lipton heeft zelf veel baat gehad bij PSYCH-K. Deze methode zal ik een andere keer beschrijven. Een andere methoden die hij aanbeveelt, is EFT. Het kloppen met de vingers op bepaalde acupunctuurpunten speelt daar een belangrijke rol bij.

Energetische psychologie
EFT behoor tot de zogenaamde energetische psychologie, waarbij oosterse en westerse ideeën over het menselijk functioneren bijeen worden gebracht. De basis zijn de meridianen die bij deze oplossingsgerichte korte therapieën een cruciale rol spelen.

Ontwikkeling
Tegenwoordig zijn er verschillende varianten van klopacupunctuur. Het begon allemaal met chiropractor George Goodheart die de invloed van het kloppen op acupunctuurpunten en de versterking van spieren en het verlichten van pijn heeft uitgebouwd tot Applied Kinesiology. Psycholoog Roger Callahan heeft de toepassing van klopacupunctuur bij emotionele problemen onderzocht en verder ontwikkeld. Hij noemde zijn methode TFT, Thought Field Therapy. Hieruit heeft Gary Graig een zelfhulpmethode ontwikkeld die wij als EFT kennen. Fred P. Gallo ontwikkelde uit TFT voor therapeuten de EDxTM, Energy Diagnostic & Treatment Methods, en voor zelfhulp NAEM, Negative Affect Erasing Method. De psychologen Peter Lambrou en George Pratt ontwikkelden uit TFT de ESM, Emotional Self-Management. Uit TFT en EFT ontwikkelden Rainer en Regina Franke M.E.T., Meridian-Energie-Technik, en Dietrich Klinghardt MFT, Mentalfield-Therapie.

Uit deze methoden zijn ook TAT, Tapas Acupressure Technique door Elizabeth Tapas Fleming, en BSFF, Be Set Free Fast door Larry P. Nims, ontwikkeld. Zij gebruiken geen klopacupunctuur maar acupressuur.

Meridianen en emoties
Gemeenschappelijk voor deze methoden zijn het identificeren van het probleem waar iemand op dat moment mee worstelt en het gebruik van de meridianen om de emoties verbonden aan dit probleem te veranderen. Afhankelijk van de methode worden andere elementen aan de techniek toegevoegd.

Psychologische omkering
Psychologische omkering is een fenomeen dat iedereen wel kent. Zowel lichamelijk als mentaal kunnen we een weerstand hebben tegen verandering. Je zegt dat je graag wilt afvallen, maar … Je wilt stoppen met roken, maar … Je wilt gezonder eten, maar … Je wilt meer bewegen, maar … Je doet het niet omdat je mentaal nog niet de knop hebt omgezet. Het mentaal de knoop omzetten is altijd een onderdeel naast het gebruik van meridianen.

Praktijk
In mijn praktijk gebruik ik EFT als aanvulling op acupunctuur volgens de vijf elementen. Het is eenvoudig en snel aangeleerd. Het werkt zeker als de cliënt er serieus mee aan de gang gaat. Zo heb ik er een cliënt mee geholpen die er tegenop zag om met vakantie te gaan. Met een opgelucht hart stapte zij in de auto.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 1. Breinactiviteiten, 3. Ademen, Archief, Therapie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s