Speculaas zonder suiker

Het heerlijk avondje komt weer in zicht. Een van de lekkernijen waar velen verzot op zijn, zijn speculaasjes. Jammer genoeg bevat de meeste speculaas 25-35% geraffineerde suiker. Geraffineerde suiker bevat geen enkel voedingsingrediënt dan suiker. Omdat deze suiker snel in ons lichaam wordt opgenomen, stijgt het suikerniveau in het bloed in een razend tempo. We moeten dan ineens veel insuline aanmaken en krijgen weer snel honger omdat het bloedsuiker weer snel is gedaald. De glykemische index van suiker is daarom heel hoog.

Speculaas

Speculaas

Suiker
De geraffineerde suiker kan goed worden vervangen door palmsuiker. Ook palmsuiker is geraffineerd, maar in mindere mate. Je hebt er bovendien minder van nodig. Het suikergehalte van de speculaas in het volgende recept is veel lager dan van de speculaas die je in de winkel koopt. Het is zelfs lager dan 5%. Naast dit veel lagere gehalte aan palmsuiker, is de glykemische index ervan ook heel laag. Dat wil zeggen dat de palmsuiker veel langzamer wordt opgenomen.
Niet alleen palmsuiker bevat suikers, maar ook de speltbloem bevat suikers.

Bereidingstijd
Voor het voorbereiden heb je ongeveer 25 minuten nodig. Het bakken duurt niet langer dan 15 minuten.

Ingrediënten
Voor ongeveer 10 speculaasjes heb je nodig:
• 125 gram speltbloem
• 2 theelepels kaneel
• 4 theelepels speculaaskruiden
• 1 theelepel bakpoeder
• 2 theelepels palmsuiker
• zout
• 50 gram kokosolie
• 2-3 eetlepels water
• 25 gram amandelschaafsel

Bereiding
Voeg de droge ingrediënten zonder de amandelschaafsel bij elkaar en meng deze goed. Smelt de kokosolie, voeg dit toe en kneed. Als het deeg te droog is, voeg je water toe. Verwarm de oven voor op 180 °C en laat tegelijkertijd het deeg rijzen. Zet het deeg niet in de koelkast. De kokosolie stolt dan en het deeg is dan niet meer te kneden. Rol het deeg uit tot een dikte van een halve centimeter. Snijd het in vormpjes. Met een speculaasplank wordt het nog mooier. Leg de speculaas op een bakplaat met bakpapier. Bestrooi met amandelschaafsel. Bak de speculaas in 15 minuten lichtbruin in de oven.

Geniet
Laat de speculaasjes afkoelen en geniet.
Geen enkele speculaas is zonder suikers te maken, maar deze bevat in ieder geval geen suiker. Het bevat wel suikers in andere vorm en in veel kleinere hoeveelheden. Veel gezonder en net zo lekker.

Welke tips heb jij om heerlijk speculaas te maken? Deel de tip hieronder!

BRAVO voor jouw levensstijl

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 4. Voeden, Archief en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s