Mannen zijn onvruchtbaar

Problemen met de vruchtbaarheid komen tegenwoordig vaak voor. Meest wordt dan in eerste instantie naar de vrouw gekeken of zij een verminderde vruchtbaarheid heeft. Om zwanger te worden, zijn een man én een vrouw nodig. Beiden kunnen problemen met de vruchtbaarheid hebben. We zijn nu zo ongeveer aan het punt beland dat problemen met de vruchtbaarheid voor meer dan de helft met de mannelijke vruchtbaarheid te maken hebben.

Anatomie
In de zaadbal of testikel worden de zaadcellen en het hormoon testosteron gemaakt. De zaadcellen worden tot de zaadlozing opgeslagen in de bijbal. Bij een zaadlozing worden de zaadcellen uit de bijbal via de zaadleider naar zaadblaasjes.

Mannelijke geslachtorganen

Hier worden de zaadcellen vermengd met spermavocht dat in de prostaat en de zaadblaasjes is gemaakt. De prostaat sluit de uitgang van de blaas af, zodat er geen zaadcellen in de blaas terecht kunnen komen tijdens de zaadlozing.

Onvruchtbaarheid
Onvruchtbaarheid komt bij mannen zelden voor. Vaak is er sprake van een verminderde vruchtbaarheid. Een man kan onvruchtbaar zijn als er bij de geboorte door een erfelijke afwijking geen zaadleiders zijn aangelegd. De aandoening taaislijmziekte (cystic fybrosis) zorgt voor een verstopping van de zaadleiders. Ook andere aandoeningen zoals een infectie of tumor in de testikels of prostaat kunnen een verstopping veroorzaken.

Verminderde vruchtbaarheid
Bij verminderde vruchtbaarheid kan er sprake zijn van verminderde zaadcelproductie, afwijkende beweeglijkheid of misvorming van de zaadcellen.

Kwaliteit van sperma

Een infectie, tumor en bepaalde medicijnen kunnen de aanmaak en de afgifte bij de ejaculatie van zaadcellen verstoren. Een arts kan je daarop onderzoeken.

Erectieproblemen
Naast onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid kunnen erectieproblemen ervoor zorgen dat er geen zaadlozing plaatsvindt. Erectieproblemen kunnen voorkomen bij een prostaatvergroting, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes. Een erectieprobleem is vaak het eerste teken van een cardiovasculair probleem. Dit veroorzaakt een verstoring van de doorbloeding in de geslachtsorganen. Mannen hebben moeite met het naar een arts gaan hiervoor, maar het is goed om dit te laten onderzoeken.

Voeding
Voeding heeft een duidelijke invloed op de vruchtbaarheid en op erectiestoornissen. Een bron van goede voedingsstoffen hiervoor zijn bijvoorbeeld noten zoals amandelen, pistachenoten en walnoten. Eet de niet gezouten varianten, anders wordt de kans op hoge bloeddruk groter.

Welke tip heb jij? Deel je tip hier!

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in Archief, Rond de zwangerschap, Therapie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s