Glutamaat, de witte motor

Bij voeding lijkt het wel of het alleen nog maar om de smaak gaat. Als je iemand vraagt waarop hij de kwaliteit van voeding beoordeelt, dan komt smaak vrijwel altijd als eerste antwoord. Het eten moet lekker zijn. Fabrikanten van voedingsmiddelen spelen hier handig op in. Toevoeging van zout, suiker en glutamaat zorgen ervoor dat een product nog smakelijker wordt gevonden.
Glutamaat wordt in verband gebracht met ADHD, astma, autisme, duizeligheid, hartkloppingen en hoofdpijn.

Glutamaat

MSG crystals“. Licentie Publiek domein via Wikimedia Commons.

Chemie
Chemisch gezien een aminozuur dat een van de bouwstenen van eiwitten is.
Glutamaat moet niet worden verward met glutamine. Glutamine is ook een aminozuur, maar heeft andere eigenschappen.
Glutamaat is ook bekend onder andere namen. Als MSG of Mono Sodium Glutamate (mononatriumglutamaat), glutaminaat, natriumglutamaat, glutaminezuur en ve-tsin. Op verpakkingen kom je het als E-nummer tegen. E621 is wel de bekendste, maar pas ook op voor de reeks E620 tot en met E629.

Neurotransmitter
Glutamaat is een neurotransmitter. Een neurotransmitter zorgt voor het overdragen van signalen tussen zenuwcellen. Als zenuwen signalen overdragen, kunnen we zien, horen, voelen en denken. Neurotransmitters kunnen de activiteit van een zenuw stimuleren of dempen. Glutamaat werkt stimulerend op zenuwen. Veel glutamaat kan de werking van vooral de hersenen ontregelen.

Voeding
Van nature komt glutamaat veel in voedingsmiddelen voor. Het is dan gebonden in een eiwit. Alleen als los aminozuur is het een smaakversterker. Glutamaat is toegelaten in voeding met de E-nummer E621-E625. Glutamaat komt ook veel voor in gistextract. Toevoegingen die altijd glutamaat bevatten, zijn calciumcaseïnaat, natriumcaseïnaat, gehydroliseerd plantaardig eiwit, gehydrogeneerde plantaardige olie en extract van plantaardig eiwit. Te pas en te onpas wordt glutamaat aan voedingsmiddelen toegevoegd, zodat je er ongemerkt te veel van de voeding eet.
Van oorsprong komt glutamaat uit Japan, waar het uit gefermenteerd zeewier werd bereid. Het staat bekend onder de naam ve-tsin.
In voeding wordt geraffineerd glutamaat gebruikt. Hoe meer een voedingsmiddel is geraffineerd, hoe meer gezondheidsschade het toebrengt. Het advies is dus om alle voedingsmiddelen te vermijden die glutamaat in niet natuurlijke vorm bevatten. Lees het etiket en let op de verschillende namen.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 4. Voeden, Archief en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s