Heet van de overgang

Sta je bij de kassa en krijg je een vuurrood hoofd als de kassière vraagt of ze even in je tas mag kijken. Dat rode hoofd is wel verdacht. Gelukkig zit er niets verdachts in je tas. Je vraagt je wel af waarom je ineens een rood hoofd kreeg. Je bent nog geen 51, maar heb je al gedacht aan de overgang?

Menopauze
Tijdens de menopauze stopt de menstruatie en er worden geen vruchtbare eitjes meer door de eierstokken geproduceerd. Je kunt dan niet meer op een natuurlijke manier zwanger worden. De menopauze is ingetreden als er één jaar geen menstruatie meer is geweest. De menopauze kun je dus pas achteraf vaststellen.

Overgang
De overgang of de perimenopauze is de periode voor en na de menopauze. In deze periode nemen de geslachthormonen oestrogenen en progestagenen af. Je merkt het aan een veranderende menstruatiecyclus.

Steroïd-skelet waaruit oestrogenen en progestagenen zijn opgebouwd

Steroïd-skelet waaruit oestrogenen en progestagenen zijn opgebouwd

51 jaar
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de menopauze komen, is 51 jaar. Het is een gemiddelde leeftijd, want het kan ook veel eerder of veel later zijn. En dat hoeft dat niet als een afwijking te worden gezien. Treedt de menopauze voor het 40e levensjaar op, dan wordt van een premature menopauze gesproken.

Opvliegers
Het meest bekende verschijnsel dat tijdens de overgang optreedt, zijn de opvliegers. Een rood hoofd en transpireren zijn zichtbaar. Het gaat samen met een verhoogde hartslag, misselijkheid, tintelingen en zware armen en benen. De duur en het aantal opvliegers op een dag verschilt sterk per persoon

Andere verschijnselen
Ook kunnen pijnlijke borsten pijnlijke, ongewild urineverlies en een vermindering van het libido voorkomen. De huid wordt droger en slapper. Het haar wordt dunner en slapper. Je neemt in gewicht toe. Door de opvliegers kan je slaap worden verstoord. De slijmvliezen van je vagina en urinebuis worden droger. De kans dat je botontkalking of osteoporose krijgt, wordt groter. Je kunt prikkelbaar, vergeetachtig en depressieverschijnselen krijgen.

Natuurlijk proces

Iedere vrouw krijgt te maken met de overgang en de menopauze. Het is een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling van een vrouw. De overgang is net zoals de pubertijd een periode waarin de hormoonhuishouding danig op zijn kop wordt gezet.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in Archief, Therapie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s