Hou op met dat gehoest

De herfst is het seizoen van het opruimen. De blaadjes verkleuren en vallen van de boom. Het wordt kouder. Het goede behouden we en het slechte laten we los. In de herfst krijgen onze longen het zwaar te verduren.

Hoesten

Vuil opvangen
Via de lucht ademen we naast de bruikbare zuurstof ook vuil binnen. Dit vuil wordt als eerste tegengehouden in de neus en de keel. Het overige kleine vuil wordt in de longen tegengehouden en vastgehouden in het longslijmvlies.

Hoesten
Een van de manieren van onze longen om het vuil in de lucht weg te werken, is door te hoesten. Hoesten is een reflex waarbij je plotseling op een heftige manier uitademt. Ingeademde deeltjes of flegma (sputum) worden met het hoesten uit de longen verwijderd. De flegma bestaat uit slijm, vuil en cellen die de longen hebben afgestoten.

Oorzaken
Hoesten komt voor als er bijvoorbeeld kleine stofdeeltjes in de lucht voorkomen. De luchtwegen kunnen ook geïrriteerd zijn door een infectie, een allergische reactie en roken.

Gradaties
Hoesten komt in verschillende gradaties voor. Het kan heel hinderlijk zijn als je last hebt van hoestaanvallen. Hierbij kan pijn op de borst, kortademigheid en het ophoesten van veel flegma voorkomen.

Behandeling
Hoest moet je niet altijd onderdrukken. Zeker niet als er veel flegma wordt opgehoest. Voor de behandeling van hoesten is het belangrijk om te weten op welk moment van de dag het optreedt, waardoor de hoest ontstaat, welke kleur het flegma heeft en welke ander symptomen optreden zoals kortademigheid, duizeligheid, heesheid en pijn op de borst.

Westerse behandeling
Met medicijnen kan een infectie worden behandeld of kan de slijm waterig worden gemaakt waardoor het gemakkelijk kan worden opgehoest.

Aandacht
Hoesten is een manier om aandacht van de omgeving te vragen. Zien jullie mij wel staan. Je hebt je ingehouden, maar nu is het genoeg geweest. De geblokkeerde levensstroom breng ik geïrriteerd weer op gang.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 3. Ademen, Archief en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s