Gezonde tandpasta

Wie poetst zijn tanden niet ieder dag? Je komt dus vaak in aanraking met tandpasta. Heb je wel eens gekeken op de lijst met ingrediënten van tandpasta? Een tandpasta bestaat in grote lijnen uit:
– polijstmiddel
– bevochtiger
– water
– zeep
– bindmiddel
– smaakstoffen
– kleurstoffen
– conserveermiddel
– therapeutische middelen

Tandenborstel met tandpasta
Polijstmiddel
Tandpasta bevat 20-50% polijstmiddel. Dit schuurt de plak van de tanden af. Te lang poetsen kan het glazuur van de tanden beschadigen.

Zeep
Tandpasta bestaat voor 20-30% uit zeep, dat als surfactant en schuimmiddel werkt. Deze zeep schuimt en geeft daardoor een goed gevoel in je mond. Een zeep die vaak wordt gebruikt, is natriumlaurylsulfaat. Dit wordt ook gebruikt om de vloeren van garages schoon te maken.

Bindmiddel
Om een goede menging van de ingrediënten te behouden, wordt een bindmiddel toegevoegd. Meestal is dat natriumcarboxymethylcellulose. Soms worden nog natuurlijke bindmiddelen gebruikt, zoals guargom en bentoniet.

Smaakstoffen
De smaak van een tandpasta is kenmerkend voor het merk. Vroeger was het pepermunt of spearmint, tegenwoordig kan het ook bloemen, fruit of specerijen zijn.
Naast dit soort smaken, wordt ook vaak een zoetstof bijgevoegd. Bijvoorbeeld in de vorm van aspartaam; een verdachte stof.

Kleurstoffen
Om de tandpasta net zo’n stralen uiterlijk te geven als het eindresultaat van het poetsen van je tanden, worden kleurstoffen toegevoegd. Nutteloos voor de werking van de tandpasta en mogelijk met nadelige gevolgen.

Conserveermiddelen
Om de tandpasta lekker lang houdbaar te maken, worden conserveringsmiddelen bijgevoegd. Niet echt nodig als je de tandpasta zelf maakt.

Therapeutische middelen
Om tanden extra te beschermen tegen cariës (gaatjes), worden therapeutische middelen bijgevoegd. De bekendste is wel fluoride. Fluoride wordt in de vorm van een zout bijgevoegd. Fluoride is in zoutvorm giftig.
Om de bacteriegroei in de mond in te perken, worden stoffen toegevoegd. Die zorgen wel voor een onbalans van de micro-organismen die in onze mond voorkomen. Een versterking voor een gezond mond is juist op zijn plaats.
Andere middelen die worden toegevoegd, zijn middelen tegen parodontitis, tandsteen, gevoelige tanden en slechte adem.

Zelfmaak tandpasta
Je kunt eenvoudig zelf tandpasta maken. Zelf maken betekent dat je weet wat erin zit. Dus geen verborgen middelen.

Ingrediënten
4 eetlepels kokosolie
3 eetlepels bentonite
2 eetlepels bicarbonaat (baking soda)
1 eetlepel xylitol
2 capsules probiotica
20 druppels pepermuntolie
20 druppel kruidnagelolie of kaneelolie

Bereiding
Meng de ingrediënten goed door elkaar. Doe de tandpasta in een lege tandpastatube of in een glazen pot. Bewaar eventueel in de koelkast.
In plaats van xylitol kun je ook stevia gebruiken.
Als de tandpasta uitdroogt, voeg dan wat water toe.
Gebruik de tandpasta twee tot driemaal per dag. Per keer doe je niet meer dan een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt op je tandenborstel. Met de hoeveelheid op de foto, kun je je tanden een paar weken poetsen.
De tandpasta zorgt voor een goede reiniging van de tanden. De juiste balans van de micro-organismen in je mond wordt hersteld. En je hebt geen onnodige ingrediënten binnen gekregen.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 5. Opruimen, Archief en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s