Wat heb je op je lever?

De lever is het belangrijkste organen die afval- en giftige stoffen onschadelijk maakt. De lever vervult veel vitale functies en is daarvoor vatbaar voor aandoeningen.

Woede

Anatomie
De lever is een vrij groot orgaan dat voor een groot deel links onder het middenrif ligt. Via de poortader wordt bloed van de darmen dat rijk is aan voedingsstoffen aangevoerd. Via de onderste holle ader wordt het door de lever gezuiverde bloed doorgegeven aan het hart.

Afvalverwerker
De lever verwerkt het afval van je lichaam zodat het gemakkelijk kan worden afgevoerd. Je lever haalt onder andere gifstoffen, alcohol, medicijnen uit het bloed. Oude rode bloedcellen, insuline en ander hormonen worden hier afgebroken. Het afval wordt afgevoerd via de gal en de nieren. Dit proces wordt ook wel detoxificatie genoemd. In onze huidige tijd is dat meer en meer belangrijk geworden. We komen steeds meer vervuiling tegen in ons voedsel, water en de lucht.

Opslag
De lever slaat vitaminen, vetten en mineralen zoals ijzer op voor later gebruik. Glycogeen gemaakt uit glucose wordt hier opgeslagen.

Producent
De lever produceert gal, dat wordt gebruikt om vetten in de voeding af te breken. Glycogeen wordt hier als het lichaam er om vraagt omgezet in bruikbare suikers.

Stofwisseling
Niet alle suikers uit koolhydraten zijn direct nodig. De lever slaat het overschot op als glycogeen. Vetten worden afgebroken tot vetzuren. Onverzadigde vetzuren kunnen worden omgezet in onverzadigde vetzuren. Bij de afbraak van eiwitten uit je voeding maakt de lever eiwitten die bij jouw lichaam passen.

Psychologie
Als je lever niet goed werkt, kun je last krijgen van woede-uitbarstingen. Een remedie is dan ‘de lever doen schudden’. Met het lachen gaat de leverenergie weer soepel stromen. Een andere functie van de lever is het maken van een planning. Bij een storing daarvan heb je te maken met starre mensen.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 4. Voeden, Archief en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s