Helse nierstenen

Helse nierstenen

Zit je gezellig aan tafel bij je vrienden, krijg je ineens steken in je onderrug. Gelukkig stopt de pijn. Helaas, toch weer een nieuwe pijnscheut in je zij. Je wordt er misselijk van.

Niersteen

Niersteen

Nieren
De nieren zijn belangrijke uitscheidingsorganen die afval en het overschot aan water uit ons lichaam verwijderen via urine. Ze hebben de vorm van een boon en bevinden zich onder de ribben van de onderrug. De nieren zijn via de urineleiders verbonden met de blaas.

Nierstenen
Nierstenen zijn harde stenen die zich binnen in de nieren vormen. Ze bestaan uit materiaal dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het zijn meestal calciumstenen, die uit calcium, fosfaat, oxalaat en carbonaat bestaan. Ze kunnen afvoerkanalen van de urine blokkeren, waardoor er pijn ontstaat.

Nierpijn
Bij het afvoeren van nierstenen kan veel pijn ontstaan. Het bezoek van een arts is nodig om te beoordelen of de nierstenen niet te groot zijn. Meestal moeten de nierstenen via de natuurlijke weg het lichaam verlaten. Als ze te groot zijn, moet worden ingegrepen om schade aan de nieren te voorkomen.

Symptomen
Pijn van nierstenen begint meestal aan de linkerkant van de rug en kan dan uitstralen via de zijde naar de voorkant naar je liezen. De pijn komt en gaat en duurt tussen de 5 en 15 minuten. Je hebt vaker aandrang om te plassen, maar je plast weinig. De urine stinkt, bevat bloed en is troebel. De kleur van de urine kan van bruin tot roze zijn. Wordt het probleem erger, dan kun je koorts ontwikkelen en het koud krijgen.

Wie is gevoelig?
Niet iedereen is even gevoelig voor het krijgen van nierstenen. Ze komen vaker voor bij mannen, bij mensen tussen 30 en 50 jaar en mensen die niet actief zijn. Als je medicijnen slikt zoals diuretica is de kans ook groter. Bij een traag werkende schildklier en urineweginfecties is er een grotere kans op het ontstaan van nierstenen. Andere oorzaken zijn overgewicht, te weinig drinken, slechte voeding, voedselallergieën, synthetische calciumsupplementen, infecties en genetische factoren.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 5. Opruimen, Archief en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s