Beroerte

Zijn we met vrienden lekker aan het eten, zie ik bij een dat de mond ineens scheef trekt. Wat ze zegt, is niet meer te volgen. Ook de rechterarm kan ze niet omhoog krijgen. Snel 112 bellen, want dat ziet er niet goed uit. Het blijkt een TIA te zijn.

beroerte - epilepsie

Vormen
Een andere naam voor beroerte is CVA. CVA staat voor CerebroVasculair Accident. Bij een beroerte werkt een bloedvat in de hersenen niet goed waardoor de hersenen niet goed meer kunnen werken. Een beroerte is dus geen hersenaandoening, maar een bloedvataandoening.
Een bloedvat in de hersenen kan zijn afgesloten. Dan is het een TIA of herseninfarct. Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) is de bloedvatafsluiting kortstondig. Bij een herseninfarct is de bloedvatafsluiting langdurig.
Komt er een scheurtje in een bloedvat, dan is het een hersenbloeding.

Symptomen
Een beroerte is te herkennen aan een scheeftrekkend gezicht of scheve mond. Er kunnen problemen zijn met zien en praten. Daarnaast kunnen er coördinatieproblemen, draaiduizeligheid, verlamming van een arm of een been optreden. Bij een hersenbloeding voel je een stekende hoofdpijn.

Gevolgen
Bij een beroerte is het zaak dat je snel handelt om ernstige gevolgen te voorkomen. Wordt een beroerte niet tijdig behandeld, dan kan dat leiden tot apraxie, afasie, dysartrie en neglect.
Bij apraxie is het moeilijk om dagelijkse handelingen uit te voeren. Soms wordt bijvoorbeeld bij het aankleden een stap overgeslagen of in de verkeerde volgorde uitgevoerd.
Bij afasie treden taalstoornissen op. Lezen en schrijven gaat moeilijker, men wil iets zeggen maar weet niet hoe, men spreekt wartaal.
Bij dysartrie kunnen woorden door een gezichtsverlamming aan één kant moeilijker worden uitgesproken. Men begrijpt meestal wel wat er wordt gezegd.
Bij neglect is er een storing in het opvangen van signalen vanuit de buitenwereld aan één kant van het lichaam. Mensen in een groep worden aan één kant genegeerd, men botst tegen deurposten op, het bord wordt half leeggegeten.

Diagnose
Je kunt aan de buitenkant niet zien of iemand een herseninfarct of een hersenbloeding heeft. Dat is meestal met een CT-scan aan te tonen.

Bel 112
Zie je een scheve mond, verwarde spraak en een arm die niet omhoog kan?
Kortom Mond – Spraak – Arm, bel direct 112.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in Archief, Therapie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s