Iedere dag bonen

Wil je een dieet dat in balans is, dan horen daar zeker ook bonen bij. Bonen zijn een goede vervanging voor vlees.
Ze bevatten eiwitten, koolhydraten, vezels, mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium, vitamine B1, B6 en foliumzuur. Dagelijks wordt een portie van 50-100 gram aanbevolen.
Bonen zouden preventief werken tegen diabetes type 2, hart- en vaatziekten, osteoporose, darmklachten en bepaalde vormen van kanker.
Bonen bohoren tot de groep van de peulvruchten. Peulvruchten zijn de zaden van de planten van de familie van de vlinderbloemigen. Je kent zeker wel linzen, aduki-, witte, bruine, kidney-, tuin-, zwarte ogen- en sperziebonen, doperwten, kikkererwten, kapucijners, pinda’s, peulen, sugarsnaps, alfalfa en kousenband. Genoeg variatie dus om iedere dag in een maaltijd te verwerken.

Rode linzen

Rode linzen

Weken
De bonen kun je het beste gedroogd kopen. Bonen met uitzondering van adukibonen, rode linzen, spliterwten en zwarte ogen bonen moeten voor de verdere bereiding worden geweekt. Laat de bonen 8-12 uur weken. Oudere bonen hebben een langere weektijd nodig.

Koken
Bonen kook je gedurende 1-1,5 uur. Kikkererwten kook je tot 2 uur. Adukibonen, linzen, tuinbonen en zwarte ogen bonen kook je iets korter.
Kook de bonen in het water waarin je de bonen hebt geweekt. Leg onder in de pan waarin je de bonen kookt een reepje zeewier zoals wakame of kelp. Vroeger dacht men dat het fytinezuur dat bij  het weken vrijkomt een slechte invloed had op de mineraalhuishouding van het lichaam. Dit blijkt onjuist te zijn. Fytinezuur heeft juist een goede werking in ons lichaam.

Rode linzensoep
Een heerlijke soep die gemakkelijk is te maken.

Ingrediënten
1 grote ui
2 teentjes knoflook
300 gram gedroogde rode linzen
1 blik gepelde tomaten
1 blik kokosmelk
1 rode peper

1 bosje koriander voor de garnering
2 groentebouillon blokjes
1 liter water
1 theelepel korianderpoeder
2 theelepel komijnpoeder
2 theelepel kurkuma
4 eetlepels olijfolie
peper en zout naar smaak

Bereiding
Fruit de gesnipperde ui en knoflook in de olijfolie.
Voeg de kruiden toe en laat het kort bakken.
Voeg de gepelde tomaten erbij en roer goed. Voeg de 2 bouillonblokjes met het water en de linzen erbij. Breng het geheel aan de kook.
Snijd de rode peper doormidden, verwijder de uiteinden en de pitjes. Laat het geheel meekoken.
Voeg de helft van de kokosmelk toe. Laat de soep 20 minuten koken.
Wil je een pittige soep, laat de peper er dan inzitten. Wil je niet zo’n pittige soep, verwijder dan de rode peper. Pureer met een staafmixer de soep. Voeg eventueel nog peper en zout toe en de andere helft van de kokosmelk.
Serveer de soep met als garnering verse koriander.
Smakelijk eten.

BRAVO voor jouw levensstijl

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 4. Voeden, Archief, Iedere dag en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s