Borstvoeding of flesvoeding

Borstvoeding is ongetwijfeld beter dan flesvoeding. De natuur maakt de beste voeding voor je baby. Daarnaast heeft borstvoeding een niet te onderschatten psychosociale functie.Borstvoeding

Voeding
De borstvoeding heeft precies de goede samenstelling voor de optimale ontwikkeling van je baby. Daar kan geen flesvoeding tegen op. Tijdens de zwangerschap worden onder andere de hormonen endorfine, oxytocine en serotonine via de placenta doorgegeven aan de baby. In borstvoeding komen diezelfde hormonen voor. De hormonen zorgen voor een goede psychosociale hechting tussen moeder en baby.
Borstvoeding bevat meer dan 100 voedingsstoffen. Flesvoeding bevat vaak niet meer dan 40 ingrediënten. De samenstelling van moedermelk is iedere keer weer anders. Tussen je tepel en de lippen van je baby wordt informatie uitgewisseld over de samenstelling van de borstvoeding. Flesvoeding is altijd hetzelfde en niet aangepast aan de behoefte van je baby.
Borstvoeding heeft nog meer voordelen. Het is altijd aanwezig en op de juiste temperatuur. Het is hygiënisch, onbewerkt en gratis.

Flesvoeding
Borstvoeding is dus beter dan flesvoeding. Maar als je nu echt geen borstvoeding kunt geven, waar moet je dan op letten?
Voor een goede hechting mis je de hormonen die in je moedermelk voorkomen. Wat je in ieder geval wel kunt doen, is je flesvoeding bloot-op-bloot geven. Het directe huidcontact zorgt voor een betere hechting tussen jou en je baby.
Let bij flesvoeding op de samenstelling. Bepaalde ingrediënten kunnen een allergische reactie bij je baby veroorzaken. Denk dan aan guarpitmeel, johannesbrood(pit)meel, soja en koemelk. Ook al zijn deze toevoegingen toegestaan, dan nog kan het zijn dat je baby hier slecht op reageert.

Weerstand
In de eerste levensmaanden moet het immuunsysteem van je baby zich nog ontwikkelen. Bij deze ontwikkeling wordt het immuunsysteem ondersteund door de stoffen in de borstvoeding. De kans op bijvoorbeeld eczeem, diarree, huidirritatie en astma is dan kleiner. Borstvoeding bevat hiervoor bioactieve stoffen zoals groeistoffen hormonen, enzymen en immunoglobulines.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 4. Voeden, Archief, Rond de zwangerschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s