Je bent wat je eet

We bouwen ons lichaam op uit de bouwstenen die het uit de voeding haalt. Uit de voeding worden stoffen gehaald en omgevormd die in ons lichaam passen.

Vernieuwing
Alles in ons lichaam wordt voortdurend vernieuwd. De huid over ons lichaam wordt in één maand vervangen. De lever in 5 maanden en de botten in 10 jaar. Niet dat je huid na een maand afvalt net zoals bij een slang. Dat vervagen gaat stukje bij beetje. Zo gaat dat ook bij je botten. In je skelet wordt niet ieder botje voor botje vervangen. Cel voor cel wordt vervangen.
De snelheid waarmee cellen worden vervangen, hangt af van de kwetsbaarheid van de cellen. De huid staat voortdurend onder invloed van het weer. De huid kan worden beschadigd door een val. Huidcellen moeten dus snel worden vervangen. Andere cellen die veel te lijden hebben, zijn de cellen van de maag- en de darmwand.
Cellen die veel minder te lijden hebben, zijn de cellen van de botten en de hersenen.

Broccoli

Verteren
De calcium uit je broccoli wordt tijdens de spijsvertering omgevormd tot een verbinding die in je botten kan worden ingebouwd. De broccoli zelf wordt natuurlijk niet in je botten ingebouwd. Zou een vreemd gezicht geven. Je bent dus niet wat je eet. Je bent wel wat je verteert.  Een goed werkend spijsverteringsstelsel is dan zeer belangrijk.

Lekkende darm
Soms werkt het spijsverteringstelsel niet zo goed. Het kan zo lek zijn als een mandje. We noemen dat een ‘lekkende darm’. Een niet zo wetenschappelijke naam. Artsen noemen het een darm met verhoogde permeabiliteit. Bij een lekkende darm komt niet goed verteerde voeding in je lichaam terecht. In je lichaam geeft die onvoldoende verteerde voeding problemen. Zo kan bijvoorbeeld de calcium uit de broccoli niet op de juiste manier in je botten worden ingebouwd. Broze botten zijn het resultaat. Die darmen moeten dan zo snel mogelijk worden gedicht.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 4. Voeden, Archief en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s