Iedere dag azijn

Zuur is een van de vijf smaken. Zuur hoort bij de lente. Zuur schijnt gezond te zijn.

salade

Maagzuur
In de maag is het heel zuur. Het maagzuur is zo bijtend dat de cellen van de wand speciaal meten worden beschermd. Zou je dat zuur over je handen krijgen, dan kan er een gat in komen. Voor de rest is ons lichaam eigenlijk niet zo zuur. Eerder het tegenovergestelde van zuur.

Appelciderazijn
Voor de gezondheid drinken mensen in de ochtend appelciderazijn die troebel is. Het troebele in deze azijn is in ieder geval gezond. Het troebele bevat probiotica. De probiotica versterken het microbioom in de darmen. Het zuur van de azijn stelt wat betreft hoeveelheid niet zo veel voor. Hiermee wordt de inhoud van de maag echt niet zuurder.

Vet
Voor de vertering van azijn moet het lichaam er meer energie instoppen dan dat het oplevert. Je komt er dus in ieder geval niet van aan. Vet wordt afgebroken in plaats dat het in vet wordt omgezet.

Bloedglucose
Na een maaltijd met koolhydraten stijgt het glucoseniveau in het bloed en neemt na een bepaalde tijd weer af. Azijn heeft als eigenschap de pieken van de bloedglucose te verlagen. Het vrijkomen van glucose in bloed wordt gespreid over een langere periode. Hogere bloedsuikerpieken hebben een nadelig effect op de werking van het hart. Azijn verlaagt de pieken. Twee eetlepels azijn werken beter dan het medicijn metformine, dat in bepaalde gevallen aan diabetici wordt gegeven.

Werkzame stof
Om er voor te zorgen dat de pieken van het bloedglucose worden verlaagd, ben je niet beperkt tot appelciderazijn. Het effect komt van azijn. De werkzame stof in azijn is azijnzuur (CH3COOH). Welke soort azijn maakt niet uit, het bevat allemaal dezelfde azijnzuur. Appelciderazijn, balsamicoazijn, wijnazijn en rijstazijn bevatten azijnzuur.

Recepten
Appelciderazijn kun je met water verdund drinken. Niet iedereen zal dat lekker vinden. Als je thee maakt van bijvoorbeeld verse gember, is de smaak best wel goed.
Aan een salade kan natuurlijk ook azijn worden toegevoegd. Dat kan appelciderazijn, maar natuurlijk ook balsamicoazijn zijn.
Probeer eens brood of sushi met azijn.

BRAVO voor jouw levensstijl

Advertenties

Over Paul Strijbos

BRAVO voor jouw levensstijl: - Breinactiviteiten - Rusten en bewegen - Ademen - Voeden - Opruimen
Dit bericht werd geplaatst in 4. Voeden, Iedere dag en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s